Friday, April 2, 2010

banggakah kau dengan april fool?



assalamualaikum dan salam satu malaysia
sari berita penting.


April Mop, dikenal dengan “April Fools’ Day” dalam bahasa Inggeris,
diperingati setiap tanggal 1 April setiap tahun. Pada hari ini, orang
dianggap boleh berbohong kepada orang lain tanpa dianggap
bersalah. Hari ini ditandai dengan tipu-menipu terhadap teman
dan tetangga, dengan tujuan mempermalukan mereka-mereka
yang mudah ditipu.


Diantara kejadian popular yang pernah terjadi di Eropah
pada awal April adalah surat kabar berbahasa Inggeris “Night Star”
pada tahun 1864 mengumumkan bahawa esok –awal April-
akan diadakan pelepasan keldai secara besar besaran di kwsn
pertanian kota Aslington Inggeris, maka orang ramai datang
untuk menyaksikan haiwan tersebut dan berkerumun sambil
berbaris menunggu. Setelah menunggu cukup lama, mereka pun
bertanya bila waktu dilepaskannya keldai-keldai tersebut,
dan mereka tidak mendapat jawapan apa-apa.
Akhirnya mereka pun sedar bahawa mereka datang dengan
ramai dan berkerumun seakan-akan mereka inilah keldainya!!!
maka lebih menghairankan lagi apa
yang diduga oleh sebagian
mereka tentang pembohongan ini,dengan serta merta mereka
berteriak, “april mop”!
Seakan-akan mereka menghalalkan kebohongan.
nauzubillah.


even terlambat post. ap ak kesah. ambil berat tntang acara
jahiliah ini.


post ini merupakan sumber dari
islamicblog :)


10 kena tembak:

sophie said...

april fool for someone stupid.kan?

hanny nadia said...

sophie :

for sure.
they were fooled by
this kind of jahiliah
thinking.

Anonymous said...

kesian bulan april,,
xpasal pasal kne label aprilfool,,

hanny nadia said...

anon :

tawtapee.
bulan april uh
ta berdosa punn kann :)

♥Tira said...

betul betul. mengarut je april fool ni :D

touyakaruma said...

nasib baik aku tak join , kalau tak .... tak tau laaa apa akan jadi dekat dunia nie

Aqmar Ismail said...

thanks for sharing, such a nice post



first time blogwalking, cute blog! :)

hanny nadia said...

tira :

mengarut kan.

hanny nadia said...

touyakaruma :

bagus laa :)

hanny nadia said...

aqmar :

thanx dear :)